VISA eller Mastercard ?

Du har helt sikkert et bankkort i lommeboka di, og du har kanskje lagt merke til at VISA-logoen er påklistret bankkortet. Det er tilfellet for alle norske bankkunder, ettersom MasterCard ikke har noe opplegg for vanlige bankkort i Norge. Og det er nødvendig dersom du ønsker å utføre elektroniske betalinger i butikk og på nettet, ettersom det er VISA som har teknologien og opplegget rundt dette.

Men du har kanskje også fått med deg at det er mulig å velge kredittkort med enten VISA eller MasterCard. Derfor lurer mange på hva de skal velge, og hva som egentlig er forskjellen mellom disse to selskapene/teknologiene. Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

VISA og MasterCard er to sider av samme sak

Så enkelt som det kan det faktisk sies, for VISA og MasterCard er simpelthen to selskaper som driver med akkurat det samme. Begge selskapene er amerikanske og har en lang historie innenfor banktjenester og elektronisk pengeoverføring, men er helt uavhengige av hverandre og er i motsetning til hva mange tror faktisk konkurrenter. For deg som kunde har det dog ingenting å si hva du velger – det blir rent teoretisk og estetisk et valg uten særlig betydning.

Som vi nevnte innledningsvis, så blir bankkortet ditt automatisk knyttet til VISA uansett om du ønsker det eller ikke. De som er under 18 år gammel, eller de som ikke ønsker å betale et årsgebyr for VISA, kan benytte seg av VISA Electron. Dette er dog en korttype som kun fungerer i betalingsterminaler, og ikke i minibanker eller i nettbutikker. MasterCard på en annen side finnes kun som kredittkort, og er trolig det selskapet som er i bruk på flest kredittkort i Norge.

Når bør man velge MasterCard?

Og av den grunn at de aller fleste nordmenn har VISA på sitt bankkort, så er det mange som automatisk tenker at man skal ha MasterCard på sitt kredittkort. Det er for så vidt en grei tankegang, men i praksis har det ingenting å si om man velger VISA eller MasterCard. Derfor bør du heller tenke på de andre betingelsene og fordelene med det aktuelle kredittkortet, og hvilket selskap de får levert teknologien fra er i bunn og grunn uvesentlig for deg. Men hvis man velger MasterCard på kredittkortet, så har man jo det beste fra to verdener, og er sikret sømløs betaling uansett hvor på kloden man befinner seg.

Slik tjener de penger på kredittkortbruken din

Selv om det er gratis å bruke kredittkort her hjemme, så er det ikke slik i alle land. For hver eneste gang du drar kredittkortet ditt, så skal VISA/MasterCard har en viss del av beløpet i gebyr (som oftest 1% eller 1,5%). I Norge er det dog butikken som tar denne kostnaden, slik at du som forbruker ikke merker noe til det. Dog vil man raskt merke det dersom man skal reise utenlands, for eksempel til USA, at man er nødt til å betale ekstra dersom man bruker et kredittkort. På en måte kan man derfor si at vi som norske kunder er veldig heldige og slipper å tenke på denne kostnaden, selv om den belastes i «det skjulte».

Dette er også grunnen til at mange opplever at man må betale et kredittkortgebyr når man bestiller reiser fra nettet. Dette er fordi flere av selskapene har utenlandske opphav, og derfor tar de et tilleggsgebyr for å dekke inn det gebyret de uansett er nødt til å betale til MasterCard eller VISA.

You may also like...