Finansiering av egenandel til bolig

Dersom du drømmer om å kjøpe bolig, kan egenandelskravet på 15 % føles vanskelig å nå. Skal du for eksempel ha boliglån til en bolig som koster 3 000 000 kroner, er du nødt til å spare 15 % av dette på egen hånd. Det tilsvarer 450 000 kroner.

Det å spare flere hundre tusen kroner er noe de fleste bruker flere år på. Dersom du ikke startet sparingen på et tidlig stadium, vil du kanskje ikke ha tilstrekkelig med penger i bakhånd. Da kan det føles frustrerende å vente i mange år med å kunne kjøpe.

Kanskje du har hentet boliginspirasjon og drømt deg bort ved å lese om hvordan en kan bygge miljøvennlige boliger? Heldigvis trenger ikke boligdrømmen være så fjern som du tror. Det finnes nemlig flere smarte tips til finansiering av egenandel til bolig!

Boliglån med kausjonist

En kausjonist er foreldre eller andre som kan gi banken en garanti for at de betaler lånet tilbake dersom ikke du gjør dette selv. Den mest vanlige kausjonsformen er at banken får garanti i de som kausjonerer sin bolig. Dette kalles også realkausjon.

Det å bli kausjonist er et stort ansvar, og det er derfor viktig at det er gjennomtenkt. Ellers er kausjonsløsningen blant de beste alternativene for deg som ikke har egenandel.

Tjen ekstra penger på nett

Dersom du prøver å spare til egenandel for bolig, kan det være vanskelig å klare dette om inntekten din kun dekker nødvendige regninger. I slike tilfeller kan det være kjekt med en liten ekstrainntekt. Du kan for eksempel tjene penger hjemmefra på nett!

Dette er en enkel og greit måte å tjene penger på. Vær imidlertid obs på at mange nettsider som tilbyr online jobber ikke er til å stole på. Invester gjerne i antivirus for Mac eller PC dersom du vil unngå virus og malware fra useriøse nettsider.

Blant jobber på nett kan vi for eksempel nevne spørreundersøkelser, blogging og oversettelsesoppdrag. Ved å lage en blogg der du deler spennende innlegg, kan du potensielt få gode annonseinntekter om du har nok lesere.

Kjøp sammen med andre

Det er utvilsomt enklere å komme seg ut på boligmarkedet dersom du ikke er enslig. Dersom to eller flere søker om boliglån sammen, vil flere inntekter spille inn. At lånet fordeles på flere betyr også at det blir mindre egenkapital å betale per hode.

Du trenger ikke nødvendigvis å flytte sammen med en kjæreste. Det er fullt mulig å kjøpe bolig sammen med en venn, søsken eller lignende.

Forskudd på arv

En annen mulighet er at du får forskudd på arv, eventuelt at du arver penger på normalt vis. Dette er noe du kan snakke med familien om, og forhøre deg om mulighetene.

Mange synes det er ubehagelig å be om et forskudd på arv, men dette kan ofte være en grei løsning.

Startlån fra staten

Dersom du sliter med å spare penger på grunn av en vanskelig livssituasjon, kan det være mulig å søke om Startlån hos kommunen.

Startlån gis ofte til dem som har langvarige finansieringsproblemer og utfordringer med å få lån hos private banker. Dette kan for eksempel være aktuelt for mennesker som er ufør eller aleneforsørgere.

Sparing i BSU eller sparekonto

Unge førstegangskjøpere under 34 år kan med fordel spare i BSU (boligsparing for ungdom). Dette er en konto med gunstig rente som også gir deg skattefordeler. Husk at pengene ikke kan tas ut til annet enn boligkjøp.

Tar du ut pengene til forbruk eller lignende, mister du retten til å spare i BSU. Eventuelt kan du spare penger på en vanlig sparekonto. Velg i så fall en konto med høyest mulig rente, slik at du får mest mulig avkastning på slutten av året.

Det å spare penger kan føles som en langdryg jobb. Men klarer du for eksempel å spare 2 000 kroner hver måned, altså 24 000 kroner på et år, tilsvarer dette 200 000 kroner mer i boliglån. Kutt ned på unødvendige ting, og sett deg sparemål.

Sparing kan være ganske morsomt når du først er i gang. Når du når et sparemål kan du belønne deg selv med en liten premie.

Finansiering av egenandel – oppsummert

Hvis du planlegger å kjøpe bolig, er du nødt til å kunne dekke 15 % av boligens verdi med egne penger. Dette kalles egenandel, og er noe mange sliter med å skaffe seg. Heldigvis er ikke vanlig sparing i BSU og ekstrajobber de eneste alternativene som finnes.

Du kan i mange tilfeller kunne få boliglån dersom du skaffer deg kausjonist. Dette kan for eksempel være foreldrene dine. De vil da gi banken garanti for at lånet tilbakebetales dersom du ikke gjør dette selv.

Andre finansieringsmuligheter er forskudd på arv, eller å søke boliglån sammen med andre. I noen tilfeller vil du også ha rett på Startlån fra staten. Lykke til med din første bolig!

You may also like...