Lån med eller uten sikkerhet

Det er mange måter å låne penger på, og her skal du få vite litt mer om de to aller mest vanlige måtene å låne penger på, nemlig med og uten sikkerhet.

Alle vil finne det beste lån når det trenger å låne penger, men hva innebærer egentlig dette og hvordan finner man det? Her skal du få litt ekstra innsikt i hva lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet er, sånn at du bedre kan vurdere hva som er det beste lån for deg og dine mål, og ikke minst økonomiske situasjon.

Lån penger med sikkerhet

Kort sagt, betyr det å låne med sikkerhet, at du tar opp et lån der banken eller en annen utlåner, har sikkerhet i det du låner penger til – for eksempel et hus eller en bil. Dette betyr at banken kan ta huset eller bilen din hvis du ikke kan betale lånet ditt. Dette er en måte for banken å være sikre på å få tilbake pengene sine, og dette betyr at du også får bedre renter og vilkår enn hvis du låner uten sikkerhet.

Du kan også ofte få låne større beløper når du låner med sikkerhet, så dette er en god måte å låne på hvis du skal kjøpe noe stort som for eksempel hus, bil eller båt.

Lån penger uten sikkerhet

Motsatt av det å låne penger med sikkerhet i for eksempel bolig eller bil, kan man også låne penger uten sikkerhet. Det sier seg litt selv hva dette innebærer, men det er noen få forskjeller her som er verdt å merke seg.

  • Et lån uten sikkerhet er i mange tilfeller litt mer fleksibelt.
  • Renten på lån uten sikkerhet er typisk høyere enn hvis du låner med sikkerhet.
  • Vilkår og betingelser endrer seg fra lån med sikkerhet til lån uten sikkerhet og kan variere fra plattform til plattform, så vær sikker på at du har lest dette.
  • Du kan ofte ikke låne de samme beløpene som når du låner med sikkerhet.

Sånn velger du det beste lån for deg

Når du skal vurdere hvilken type lån som er det riktige for deg, er det viktig at du ser den økonomiske situasjonen din som helhet – både nå før du har tatt opp lånet og ikke minst hvordan det vil se ut etter at du har tatt opp lånet. Dette er noe som vil kunne hjelpe deg med å finne det riktige lånet, men det er ikke den eneste måten. Her får du noen tips:

  • Få overblikk over økonomien din både før og etter at du potensielt har tatt opp hvert av lånene du vurderer. Dette hjelper deg å se hvordan hvert enkelt lån vil påvirke økonomien din i hverdagen, og dette er helt essensielt.
  • Snakk med andre. Det å ha et ekstra par øyne på utregningene og mulighetene dine kan være en stor hjelp. Kanskje de kan oppdage noe du ikke har oppdaget selv?
  • Les vilkår og betingelser nøye på alle mulighetene, det er ofte her de største forskjellene gjemmer seg.

You may also like...